WEF01-ntp
WEF02-ntp
WEF03-ntp
WEF04-ntp
WEF05-ntp
WEF06-ntp
WEF07-ntp
WEF08-ntp
WEF09-ntp
WEF10-ntp
WEF11-ntp
WEF12-ntp
WEF13-ntp
WEF14-ntp
WEF15-ntp
WEF16-ntp
WEF17-ntp
WEF18-ntp
WEF19-ntp
WEF20-ntp
WEF21-ntp
WEF22-ntp
WEF23-ntp
WEF24-ntp
WEF25-ntp
WEF26-ntp
WEF27-ntp
WEF28-ntp
WEF29-ntp
WEF30-ntp
WEF01-ntp WEF02-ntp WEF03-ntp WEF04-ntp WEF05-ntp WEF06-ntp WEF07-ntp WEF08-ntp WEF09-ntp WEF10-ntp WEF11-ntp WEF12-ntp WEF13-ntp WEF14-ntp WEF15-ntp WEF16-ntp WEF17-ntp WEF18-ntp WEF19-ntp WEF20-ntp WEF21-ntp WEF22-ntp WEF23-ntp WEF24-ntp WEF25-ntp WEF26-ntp WEF27-ntp WEF28-ntp WEF29-ntp WEF30-ntp
WORLD ECONOMIC FORUM - NOMADESSENCE
WORLD ECONOMIC FORUM - NOMADESSENCE

WORLD ECONOMIC FORUM

Transformation of the Forum Headquarters

THE SETTING The World Economic Forum headquarters overlooking Lake Geneva, is a Minimalist building dating back to the early 2000’s. Its 3-storied glass atria house the main circulation while a series of vast open spaces hold desking and meeting rooms. A cafeteria provides seating for on-site lunch. 

THE SCOPE Redesign the entire headquarters with mixed-type, unassigned seating for up to 700 employees, a 160-pax restaurant, a bistro serving quick, healthy food, various sizes of acoustically impeccable meeting rooms and lounges, flexibility in function, modernized esthetics. 

THE SPECIAL REQUEST To create a dynamic workplace that reflects a living legacy, to enthuse stakeholders and ensure long-term success from an architectural, functional, community and cultural point of view. A new vision of workspace collaboration and social interaction, satisfying wellbeing and sustainability needs in a dynamic way and reinforcing the story of the Forum –past, present and future. 

THE CONCEPT Eliminate the isolation of individual open spaces by dissolving corridors and creating fluid transitional spaces. Innovate each open space with bespoke hotdesks, transitional desks, pods and booths and other non-traditional work units. Redesign lighting for a soft, non-corporate atmosphere and integrate biophilic design. Use vertical circulation as informal meeting, socializing and guest-welcoming lounges. Create a restaurant and bistro that feel urban chic while serving also as support spaces for group meetings and individual work. Add wow-features that enhance the corporate story.

PROJECT NAME
World Economic Forum

TYPOLOGY
Corporate, Hospitality, Bespoke Furniture, Landscape Design

DESIGN TYPE
Interior Design, Furniture Design

YEAR
2022-2023
LOCATION
Geneva, Switzerland

SIZE
7000 m²

STATUS
Completed

CLIENT
World Economic Forum

NOMADESSENCE captured the spirit of the WEF while creating stunning, innovative workspaces we could never have imagined!

WORLD ECONOMIC FORUM - NOMADESSENCE
WORLD ECONOMIC FORUM - NOMADESSENCE

We had the opportunity to work with many exciting sustainable materials. 3D Cork panels for acoustics, recycled plastic waste for countertops, recycled fishing net nylon for carpetting, recycled bottleglass for the restaurant tables, recycled velvet and wool for the lounge, restaurant and restaurant seating to name a few, recycled marble for decorative walls, eco-mdf for furniture production, just to name a few.