VZ01-tp
VZ02-tp
VZ03-tp
VZ04-tp
VZ05-tp
VZ06-tp
VZ07-tp
VZ08-tp
VZ09-tp
VZ10-tp
VZ11-tp
VZ12-tp
VZ13-tp
VZ14-tp
VZ01-tp VZ02-tp VZ03-tp VZ04-tp VZ05-tp VZ06-tp VZ07-tp VZ08-tp VZ09-tp VZ10-tp VZ11-tp VZ12-tp VZ13-tp VZ14-tp
VILLA ZAFIRIS - NOMADESSENCE
VILLA ZAFIRIS - NOMADESSENCE

VILLA ZAFIRIS

Design And Construction
Of A Waterfront Villa

THE SETTING One of the last plots of oceanfront property on the island, this site is north-facing and the construction limits restrain the building options severly. Sustainable architecture measures allow for 15% more footprint. 

THE SCOPE Design a villa with 5 bedrooms, a bar pavilion, a summer kitchen pavilion, a driveway to the ocean for the boat and a dormitory for the kids in the basement. Bring the house as close to the oceanfront as possible. Add an orchard, an outdoor parking, a petanque court and an infinity pool. 

THE CHALLENGE Sun-shaded terraces count in the footprint if they are supported by pillars yet the wish is for large covered areas. The site tapers towards the back and the entrance is from the top of the hill- how to create a pleasant arrival and access to the four bedrooms requested, each with its own garden? Work with red as the key color.

THE CONCEPT Following the construction limits as closely as possible, we opted for a courtyard arrival with a dramatic staircase leading from the top of the site to the flashy front door. Daringly cantilevered roofs hover over the front terrace with retractible louvers. Two glass and louvre pavilions flank the infinity pool which itself melds into the oceanscape as one arrives from the entrance. Each room has its own access off the courtyard and its own private garden. The master suite, slightly lower than the rest of the main floor, enjoys its own private wing with views to the pool and ocean. The stunning XXL windows boast a 2cm insulated frame that disappears within the floor, wall and ceiling. 

PROJECT NAME
Villa Zafiris

TYPOLOGY
Residential

DESIGN TYPE
Architecture, Interior design, Landscape Design

YEAR
2023
LOCATION
Corfu, Greece

SIZE
600 m²

STATUS
Nearing completion

CLIENT
Private Client

This sustainable luxury home embodies the lifestyle we always dreamt of having!

VILLA ZAFIRIS - NOMADESSENCE
VILLA ZAFIRIS - NOMADESSENCE

Solar paneling, extra insulation in the walls and windows and a vegetal roof make this home energy efficient. Sun and wind studies determined the cross ventilation and shading of the design. Ceramic tiles, organic paints, LED lighting and natural textiles for the furnishings guided the choice of finishes.